Το φαγητό είναι φάρμακο. Και το να εισέλθουμε στο πηγάδι του θησαυρού της Φύσης για να θεραπεύσουμε τα άρρωστα σώματά μας είναι κάτι που κάνουν οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με το NIH, οι πρώτες χρήσεις φαρμακευτικών φυτών μπορούν να εντοπιστούν 60.000 χρόνια στο Ιράκ και 8.000 χρόνια στην Κίνα.
Σαφώς, η χρήση της Φύσης για θεραπεία δεν είναι μια νέα έννοια. Ωστόσο, το να έχουμε το Διαδίκτυο στα χέρια μας είναι σχετικά νέο και συχνά αναζητούμε εξωτερικές λύσεις αντί να ακούμε το σώμα μας και να εμπιστευόμαστε τη Φύση να μας βοηθήσει. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ιούς και κρυολογήματα τον Χειμώνα. Αν και απέχουμε μόλις τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, εξακολουθούμε να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της. Οι διακοπές του 2022 έφεραν στο προσκήνιο μια νέα τριπλή επιδημία—Covid, RSV και γρίπη. Οι ιοί έχουν μια έμφυτη νοημοσύνη. Αγαπούν το κρύο και θα μπουν μόνο σε ένα σώμα που θα είναι καλός οικοδεσπότης και θα τροφοδοτεί την επιβίωσή τους.
Έχετε παρατηρήσει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε έναν ιό και να μην αρρωστήσουν ποτέ; Δεν είναι τυχαίο. Η ανάρρωση από έναν ιό —ή και από τους τρεις— απαιτεί λίγο χρόνο και, το πιο σημαντικό, πολύ Qi. Αφού βιώσουμε τα αποτελέσματα ενός ιού, δεν μπορούμε να περιμένουμε από το σώμα μας απλώς να αναρρώσει. Μερικές φορές, όταν η μεταδοτική μας περίοδος έχει τελειώσει, αισθανόμαστε ακόμα άρρωστοι — μερικές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Covid και πολλοί από τους άλλους ιούς του χειμώνα έχουν αφήσει τους ανθρώπους με αναπνευστικά συμπτώματα για μήνες μετά την έναρξη της ασθένειάς τους.
Πώς μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον;
Η ξεκούραση είναι υψίστης σημασίας, όπως και η θέρμανση του σώματος. Τα αχλάδια είναι μια από τις υπερτροφές της ΚΠΙ. Προσθέτουν υγρασία στον πνεύμονα και βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα και της συμφόρησης. Ο συνδυασμός μαγειρεμένων αχλαδιών με θερμαντικά βότανα, όπως κανέλα και τζίντζερ, ενισχύει επίσης το πεπτικό σύστημα.
Δοκιμάστε μία (ή και τις τρεις) από αυτές τις απλές συνταγές! Το τσάι με αχλάδι μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως σούπα αχλαδιού.
4 αχλάδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι νερό, συν επιπλέον
1-2″ κομμάτι φρέσκιας ρίζας τζίντζερ
`1/8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη ή σκούρο μέλι
Oδηγίες: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν τα αχλάδια αρχίσουν να σπάνε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Προσθέστε επιπλέον νερό όσο χρειάζεται, ώστε τα αχλάδια να είναι πάντα σε υγρό. Αφήστε τα φρούτα να συνεχίσουν να μαγειρεύονται για περίπου 30 λεπτά. Κρατήστε το υγρό για τη συνταγή 2 και το ξυλάκι κανέλας για τη συνταγή 3.
2 φλιτζάνια νερό
Οδηγίες: Αυτό είναι ακόμα πιο απλό! Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και κρατάμε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται. Ρίξτε το τσάι σε μια κούπα και πιείτε όσο είναι ζεστό.
Αχλάδια από τη συνταγή 1 (συν ξυλάκι κανέλας) 1/2 φλιτζάνι μαργαριταρένιο κριθάρι, ξεπλυμένο
2 φλιτζάνια νερό
καρύδια καβουρδισμένα, προαιρετικά
Οδηγίες: Βάλτε 2 φλιτζάνια νερό να βράσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και τα βρασμένα αχλάδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα αεριζόμενο καπάκι μέχρι να ψηθεί πλήρως το κριθαράκι, περίπου 30 λεπτά. Βάλτε πάνω απότο κριθαράκι, τα μυρωδικά αχλάδια με τα καβουρδισμένα καρύδια. Απολαύστε το ως ζεστό πρωινό ή όλη την ημέρα. Αυτή η συνταγή βγάζει 4-5 μερίδες.
"Αποσπάσματα από την Σοφία του Qigong"