Ως η συντομότερη εποχή του χρόνου, το τέλος του καλοκαιριού είναι περίπου για λίγες μόνο εβδομάδες από τα τέλη Αυγούστου ως την Ισημερία. Τα κτερίσματα του κήπου ξεχειλίζουν καθώς οι πιπεριές, τα αγγούρια, οι ντομάτες και τα μούρα ωριμάζουν και απορροφούν την τελευταία γλύκα του καλοκαιριού. Καθώς το τέλος του καλοκαιριού μετατρέπεται σε Φθινόπωρο, γίνεται αισθητό ένα τραγανό στον αέρα που μας ενημερώνει ότι οι ψυχρότερες θερμοκρασίες -και η τελική συγκομιδή του έτους- είναι καθ' οδόν. Το τέλος του καλοκαιριού συνδέεται ενεργά με το στομάχι και τον σπλήνα και συνδέεται με γλυκές γεύσεις. Όταν σκεφτόμαστε τα γλυκά, συνήθως τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Αλλά η Φύση παρέχει άφθονα φυσικά γλυκά τρόφιμα που μπορούν να συγκομιστούν από τον κήπο της αυλής σας ή να αγοραστούν σε μια τοπική αγορά αγροτών. Ενώ ακόμα απολαμβάνουμε την ουσία των καλουδιών του Τέλους Καλοκαιριού, ας μπούμε στον κήπο για να δούμε τι μπορούμε να μαγειρέψουμε!
Οι μικρότερες ποικιλίες ντομάτας (που ονομάζονται κεράσι) έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και ως εκ τούτου μεγάλη ευελιξία στην κουζίνα. Τις ψήνετε, τις σιγοβράζετε ή τις καραμελώνετε. Ή απλά τις κόβουμε σε φέτες και τις σοτάρουμε γρήγορα σε ελαιόλαδο και το σκόρδο και τις τοποθετούμε πάνω από τα ζυμαρικά. Προσθέστε μερικές πιπεριές σε φέτες και μπιζέλια κήπου για μια πρόσθετη γλυκιά ώθηση!
Ενώ τα μπιζέλια καλλιεργούνται αργά την Άνοιξη στα βορειοανατολικά, μπορούν ακόμα να βρεθούν σε ορισμένες αγορές αγροτών. Λαχταριστά γλυκά, αυτά τα λαχανικά είναι ιδανικά απευθείας από τους λοβούς ή σοταρισμένα απαλά με σκόρδο, τζίντζερ και ελαιόλαδο.
Οτιδήποτε αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος απορροφά τη γήινη ουσία και επομένως υποστηρίζει τη λειτουργία του στομάχου. Τα κίτρινα και κόκκινα παντζάρια μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, να ψηθούν ή να μπουν σε γκριλ και να καταναλωθούν ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεμένα με ελαιόλαδο, ξύδι από κόκκινο κρασί και κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες.
Τίποτα δεν ουρλιάζει πιο γλυκό από μια φρεσκοκομμένη πιπεριά. Υπάρχει λόγος που οι πολύχρωμες πιπεριές (ειδικά οι κόκκινες!) κοστίζουν πολύ περισσότερο από τις πράσινες. Μπορεί να χρειαστούν έως και 4 επιπλέον εβδομάδες για να ωριμάσουν, ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα. Αλλά αυτός ο πρόσθετος χρόνος ανάπτυξης αναδεικνύει πραγματικά τη γλυκιά τους γεύση. Το ψήσιμο κόκκινων, κίτρινων ή πορτοκαλί πιπεριών στη σχάρα ή στο φούρνο είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να αγκαλιάσετε τα δώρα του Τέλους Καλοκαιριού!
Αν και δεν είναι η πιο εύκολη καλλιέργεια σε έναν κήπο στο σπίτι, το καλαμπόκι είναι ένας απίστευτος ιατρικός πόρος, είναι ένας από τους καλύτερους θησαυρούς κήπου της Φύσης. Ψήστε το καλαμπόκι (ενώ είναι ακόμα προστατευμένο με το φλοιό του) ή βράστε το στάχυ για να μαλακώσουν οι κόκκοι. Στη συνέχεια, είτε το φάτε όπως είναι, είτε κόψτε τα κουκούτσια από το στάχυ για να το απολαύσετε σε μια σαλάτα καλαμποκιού ή ζεστό με λίγο βούτυρο.
Αυτά τα λαχανικά δεν χρειάζονται συστάσεις! Φροντίστε να τα μαγειρέψετε (όπως όλα τα λαχανικά) για να ζεστάνουν την ουσία τους και να βοηθήσουν τον οργανισμό στην πέψη. Δοκιμάστε να ψήσετε στον φούρνο ή στη σχάρα, να σοτάρετε ή να κόψετε σε λεπτές φέτες και να τις προσθέσετε σε μια σούπα ή τηγανητά.
Ως τροπικό φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, οι γλυκοπατάτες μπορούν απλά να ψηθούν και να τις απολαύσουμε ως έχουν, να τις προσθέσετε με λίγο βούτυρο και καστανή ζάχαρη ή να τους δώσετε μια πιο περίτεχνη επεξεργασία. Αυτοί οι γλυκοί κόνδυλοι είναι η τέλεια προσθήκη σε κάθε γεύμα, από ένα μπάρμπεκιου στην αυλή μέχρι μια γιορτινή συγκέντρωση.
"Αποσπάσματα από τη Σοφία του Qigong"
Είναι ωραίο να ετοιμάζετε στην κουζίνα σας νόστιμες συνταγές που ταυτόχρονα ωφελούν! Έχετε κάποια συνταγή να μοιραστείτε μαζί μας; Σχολιάστε παρακάτω!
cooking, Εating Qigong, eating for healing, kitchen, late summer, Spleen, Stomach, sweet