Πριν πολλά χρόνια, πήγαινα συχνά Φολέγανδρο για διακοπές. Εκεί είχα ανακαλύψει την "καρπουζένια", γλυκιά πίτα φτιαγμένη από καρπούζι...!!! Πιστεύω ότι το καλοκαίρι ταυτίζεται με το καρπούζι ως τροφή. Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά... Ζουμερό και τραγανό, δροσίζει ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά, πώς είναι να δοκιμάσουμε το καρπούζι και σε αλμυρή εκδοχή;
Το καρπούζι είναι η τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση και βοηθά στην ενεργειακή υποστήριξη της Καρδιάς, του οργάνου «σε ετοιμότητα» το καλοκαίρι. Αυτό το εξαιρετικά ευέλικτο φρούτο μπορείτε να το απολαύσετε ως έχει, ντυμένο με καρυκεύματα, ψητό ή σοταρισμένο για εντελώς διαφορετικές γεύσεις. Θα εκπλαγείτε με το πώς το μαύρο πιπέρι και το βαλσάμικο ξύδι μπορούν να κάνουν το καρπούζι να ζωντανέψει! Επιπλέον, το ψήσιμο στη σχάρα ή το μαγείρεμα του καρπουζιού αναδεικνύει τους φυσικούς χυμούς του, επιτρέποντάς του να καραμελώσουν.
Είναι η γλυκύτητα της φύσης στα καλύτερά της!
Θα χρειαστείτε μόνο ένα μεσαίου μεγέθους καρπούζι και για τις τρεις αυτές συνταγές. Επιπλέον, θα σας μείνει λίγο επιπλέον καρπούζι για να κόψετε σε φέτες και να απολαύσετε. Φροντίστε να αποθηκεύσετε τη λευκή φλούδα για τη συνταγή 3. Ίσως απλά να εκπλαγείτε με το πόσο νόστιμο είναι!
Συστατικά
1/2 φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι - 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη - 1/2 μεγάλο καρπούζι, κομμένο σε κύβους (Φυλάξτε τη λευκή φλούδα για τη συνταγή 3!) - 3 αγγούρια, κομμένα σε φέτες και σπόρους - φρέσκα φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα - χυμό από 1 λεμόνι ή λάιμ - φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για γεύση
Οδηγίες
Συνδυάστε το ξύδι και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Προσθέστε το καρπούζι, το αγγούρι και τη φρέσκια μέντα σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το φρέσκο χυμό λεμονιού ή λάιμ και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατέψτε απαλά για να συνδυαστούν. Περιχύνουμε με γλάσο βαλσάμικο και σερβίρουμε!
Συστατικά
1/4 φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι - 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη - 1/4 καρπούζι, κομμένο σε φέτες πάχους 1″ - 2 κουταλάκια του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - φρεσκοτριμμένο θαλασσινό αλάτι, για γεύση - φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για γεύση
Οδηγίες
Συνδυάστε το ξύδι και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αλείψτε τις φέτες του καρπουζιού με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Τοποθετήστε σε μια ζεστή σχάρα να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με το γλάσο βαλσάμικο.
Κάντε το ένα πλήρες γεύμα! Προσθέστε ψητό καλαμπόκι και τραγανά ρεβίθια!
Γίνετε δημιουργικοί: Συνδυάστε τις συνταγές 1 και 2 για αυξημένη γεύση. Ψήστε το καρπούζι στη σχάρα, κόψτε το σε κύβους και προσθέστε αγγούρι και φρέσκο δυόσμο. Περιχύνουμε με το φρέσκο χυμό λεμονιού ή λάιμ και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατέψτε απαλά για να συνδυαστούν.
Συστατικά
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο - 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι - 2 κρεμμύδια φρέσκα, χοντροκομμένα και χωρισμένα - 4 φέτες φρέσκο τζίντζερ - φλούδα από 1/2 μεγάλο καρπούζι, αφαιρούμενη πράσινη φλούδα, χοντροκομμένη - 1 κουταλάκι του γλυκού καρύκευμα μανιταριών -1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το αλάτι. Όταν ζεσταθεί το λάδι, προσθέστε τα ασπράδια των κρεμμυδιών και το φρέσκο τζίντζερ. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Όταν το μείγμα είναι μυρωδάτο, προσθέτουμε τη φλούδα του καρπουζιού, το καρύκευμα των μανιταριών και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το γουόκ για 3-4 λεπτά για να ψηθεί η φλούδα και να αναμειχθούν οι γεύσεις. Προσθέστε τα χόρτα του κρεμμυδιού και ανακατέψτε ξανά. Βγάζουμε από το γουόκ και σερβίρουμε!
~Συνταγές βασισμένες στην Κ.Π.Ι.